Često postavljana pitanja

Uopšteno u brendu AQUAFRESH

Na kom mestu na Aquafresh tubi se nalaze podaci o roku trajanja?

Rok trajanja proizvoda je utisnut na reckastom delu tube kao i na poklopcu kutije.

Da li pasta za zube Aquafresh sadrži gluten?

Pasta za zube Aquafresh ne sadrži gluten.

GlaxoSmithKline Consumer Healthcare (GSK CH) koristi samo najkvalitetnije sirovine (sa odgovarajućim specifikacijama) za upotrebu u svojim proizvodima. Pasta za zube Aquafresh ne sadrži gluten kao sastojak, bilo u sirovinama ili u popisu sastojaka koji se koriste u formulacijama. GSK CH ne sprovodi ispitivanja za gluten u svojim proizvodima, već se oslanja na detaljnu dokumentaciju od dobavljača sirovina koji se koriste za proizvodnju GSK proizvoda. Dobavljači sirovina su potvrdili odsustvo glutena u svojim specifikacijama sirovina. Kako GSK CH ne sprovodi ispitivanja za gluten, nismo u mogućnosti da pružimo podatke o detaljima metode za otkrivanje glutena (u tragovima) i njegovih derivata.

Da li u materijalu od kog je pravljena tuba Aquafresh ima lateksa?

Ne, tube sa pastom za zube Aquafresh ne sadrže lateks kao ni supstance u vezi sa lateksom.

Da li su Aquafresh proizvodi dostupni u drugim državama?

Kompanija GSK prodaje proizvode Aquafresh u Severnoj i Južnoj Americi, Evropi, Zapadnoj i Južnoj Africi, na Bliskom Istoku, u Aziji, u Australiji i na Novom Zelandu. Većinu proizvoda koje prodajemo po celom svetu često prilagođavamo lokalnim zakonskim uslovima, kao i željama i potrebama potrošača. Upravo zbog toga se proizvodi Aquafresh, koje možete da nađete u drugim državama, mogu razlikovati od proizvoda dostupnih u Srbiji.

Pitanja o zdravlju zuba

Na koji način fluorid štiti moje zube od nastanka karijesa?

Fluorid štiti zube od nastanka karijesa kroz proces koji nazivamo remineralizacija. Karijes se obično pojavljuje na malom ranjivom mestu na zubnoj gleđi. Zbog neprestane izloženosti kiselini i bakterijama to ranjivo mesto brzo postaje razvijen karijes. Kiseline imaju važnu ulogu u razvoju karijesa pošto sa zuba uklanjaju minerale (kalcijum i fosfor) i tako smanjuju otpornost na kvarenje zuba. Ovaj proces nazivamo demineralizacija. Fluorid zaustavlja aktivnost kiseline i pomaže pri zaustavljanju demineralizacije tako što na demineralizovanom mestu podstiče povratak izgubljenih minerala. Pasta za zube Aquafresh sprečava nastanak karijesa tako što pomaže pri uklanjanju bakterija koje su izvor štetnih kiselina i koje zapravo uzrokuju demineralizaciju zuba. Pored toga, pasta za zube Aquafresh kristalnu strukturu zuba obogaćuje fluoridom i čini je još otpornijom na kiseline. Drugim rečima, pasta za zube Aquafresh jača zaštitnu zubnu gleđ.

Šta su zubni plak, kamenac i gingivitis?

Zubni plak predstavlja skupljanje mikroorganizama u obliku lepljive supstance koja raste na krunama zuba i širi se po korenu zuba. Plak je bezbojan i providan. Zubni plak je osnova za nastanak karijesa i periodontalnih bolesti. Nakupljeni mikroorganizmi koji se stvrdnu se nazivaju zubni kamenac. Gingivitis je zapaljenje desni koje prati crvenilo, otečenost i krvarenje.

Da li je korišćenje paste za zube sa fluoridom bezbedno i za ljude koji koriste vodu za piće koja sadrži fluorid?

Velika stručna stomatološka udruženja, uključujući Američko i Britansko stomatološko udruženje (ADA i BDA), svim korisnicima preporučuju korišćenje paste sa fluoridom dva puta dnevno, bez obzira na starost i bez obzira na to da li žive u oblastima gde voda za piće sadrži veće količine fluorida. (Izvori povezani sa pitanjima o zdravlju usne duplje - Oral Care Issues Management Resource, jul 2003.). Nedavno objavljen Cochrane-ov izveštaj obuhvata 56 kliničkih ispitivanja u kojima je bilo uključeno više od 42000 ispitanika. Rezultati su pokazali da korišćenje paste za zube sa fluoridom donosi bitne koristi korisniku (otprilike 25% manje karijesa) i u oblastima gde voda za piće već u sebi sadrži fluorid.

Izvori: Marinho, VCC, Higgins, JPT, Sheiham, A., Logan, S.; Fluoride toothpastes for preventing dental caries in children and adolescents (Paste za zube sa fluoridom za sprečavanje karijesa kod dece i mladih), (Cochrane-ov izveštaj) The Cochrane Library, Broj 1, 2003., Oxford.